Grill elektryczny – przydatny gadżet czy niepotrzebny zbytek?

Zastanawiasz się nad tym, czy warto zainwestować w grill elektryczny? Odpowiedź brzmi oczywiście: tak. Zobacz, dlaczego warto wyposażyć w takie urządzenie swoją kuchnię – poniżej zalety grillów elektrycznych, obok których nie sposób przejść obojętnie!

Grillowanie niezależnie od pory roku i pogody

Z grillowaniem kojarzy Ci się jedynie lato – i to tylko wtedy, gdy pogoda dopisuje? Jeśli wyposażysz swoją kuchnię w grill elektryczny, będziesz mógł cieszyć się smakiem świeżo zgrillowanych potraw, kiedy tylko zechcesz. Co więcej, cały proces przebiegnie bez konieczności rozpalania ognia i znoszenia szczypiącego w oczy dymu – a zatem jest znacznie przyjemniejszy. Warto też wspomnieć chociażby o tym, ile czasu zaoszczędzisz na czyszczeniu grilla. W odróżnieniu od modelu opalanego węglem, wariant elektryczny wystarczy jedynie przetrzeć wilgotną ściereczką, by usunąć tłuszcz i przypieczone resztki. Brak węgla równa się brakowi sadzy, a to znacznie ułatwia Ci sprzątanie.

Grillowanie niezależnie od pory roku i pogody

Zdrowe i pyszne potrawy na wyciągnięcie ręki

Czy wiesz, że korzystając z grilla elektrycznego możesz przyrządzać potrawy zupełnie bez dodatku tłuszczu? Jeśli więc zależy Ci na zdrowym odżywianiu lub jesteś na diecie, z pewnością nie raz sięgniesz po to urządzenie! Podczas grillowania na takich płytkach, cały znajdujący się w warzywach sok i mięsach tłuszcz kapią do specjalnej tacki ociekowej, skąd później szybko je usuniesz – po prostu wyjmując element i wylewając nagromadzony płyn.

Nie musisz również smarować tłuszczem płytek, by jedzenie do nich nie przywierało – tak jak w przypadku smażenia na patelni. Ich powierzchnia jest pokryta specjalną powłoką, dzięki czemu nic do nich nie przywiera, a ciepło rozchodzi się równomiernie – tak, by żadna część potrawy nie mogła się przypiec za bardzo. Dzięki równomiernemu grzaniu gotowe potrawy są również bardziej soczyste, a ich skórka chrupiąca.

Korzystając z grilla elektrycznego, nie musisz też czekać na gotowe danie tak długo jak w przypadku tradycyjnego, węglowego modelu. Wystarczy bowiem tylko zwiększyć moc, by przyspieszyć przygotowywanie posiłku – bez obawy o to, że go przypalisz lub sprawisz, że jego wierzchnia warstwa przywrze do płytek grilla. Ciesz się pysznym daniem w zaledwie kilka minut!

Wielofunkcyjne urządzenie

Wielofunkcyjne urządzenie – różne możliwości

Wybierając grill elektryczny, możesz postawić na wielofunkcyjne urządzenie z wymiennymi płytkami. W takiej sytuacji zyskasz jedno urządzenie o uniwersalnym działaniu – mogące zastąpić chociażby tradycyjny opiekacz do kanapek, gofrownicę, a nawet wypiekacz do ciastek. Rozwiązanie to sprawdzi się przede wszystkim w niewielkiej kuchni, w której każdy centymetr przestrzeni ma znaczenie – sprzęt zajmie w końcu tylko jedno miejsce, choć spełni kilka funkcji.

Dopiero kupiłeś grill elektryczny i jeszcze nie wiesz, jak z niego korzystać? Garść praktycznych wskazówek znajdziesz tutaj: Jak grillować na grillu elektrycznym? Zobacz, co powinieneś o tym wiedzieć, zanim zaczniesz grillować na całego!

[Głosów:2    Średnia:3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here